De osynliga kvinnorna

Posted on 6 juli, 2012 av

0


Vandring i osynliga kvinnors spår

 

Fram t o m lördagen den 11 augusti går det att delta i den guidade turen ”Kvinnor i Malmös historia”. Turerna leds av Jacques Schultze, känd för sina turer i Malmös mörka sidor.Den aktuella turen handlar om kvinnor som har haft betydelse för Malmö och dess utveckling men har ”hamnat” i skymundan för samtida män. De flesta namngivna bystarna och statyerna i Malmö föreställer män, medan kvinnorna, med ett undantag, mestadels representeras som nakna kvinnokroppar. Madonnan på Kockska huset är det enda undantaget. Jacques berättade engagerat om kända, okända och ökända kvinnor i Malmö, från medeltiden och framåt. Hårt arbetande fiskargummor, husbyggare och fastighetsägare, företagare, politiska förgrundsgestalter liksom artister och slagskämpar passerade revy. Tre framstående kvinnor borde ha hedrats med statyer i likhet med manliga motsvarigheter från den tiden.

 

Köksmästaren och den hårt arbetande företagaren Anna Kramer arbetade med sitt företag tills hon fyllde 84 år. Hon hade tid och ork att uppfostra åtta barn, sköta hotellets affärer med personalen, marknadsföringen och ekonomin och samtidigt vara drivande i sociala frågor. Vilken manlig företagare skulle klara av en sådan komplex livsuppgift? Signe Höijer är sorgligt bortglömd idag; hon kämpade för kvinnlig rösträtt redan i unga år och verkade som sjuksköterska, socionom, författare och socialpolitiker inom SAP. Vem känner till Hedda Andersson, den första kvinnliga studenten i Malmö och Sveriges andra legitimerade kvinnliga läkare? Betydelsefulla kvinnoöden, osynliggjorda i Malmö! Det finns dessutom flera som borde hedras!

 

Avslutningsvis kan jag konstatera, att kulturförvaltningen nu har utsett fem konstnärer, varav tre är män och två är kvinnor, till att lägga förslag på en utsmyckning av Davidshallsbron. Det ska bli ett minnesmärke över ett större antal artister med Malmöanknytning. Jag vågar nästan slå vad om att minnesmärket så gott som enbart kommer att lyfta fram manliga artister!

Posted in: Debattartikel